Menu Sunnah & Kesihatan

Food Of The Sea 

 

Resepi  Vegetarian Organik


Bubur Sihat Vegetarian.

Bahan : Beras merah, Yis beras merah, kentang, lobak merah, halia, daun saderi/sup, rumpai laut, havermout, minyak zaitun dan rempah sesuai selera Anda.

Cara membuatnya : cuci bersih beras merah dan campurkan dengan Yis beras merah terus di blender kemudian di masak di dalam periuk dengan pemanas api yang kecil. Setelah mendidih sambil digaul terus hingga menjadi pekat, baru dimasukan kentang dan lobak merah di potong   dadu , halia nya di iris halus dan rempah sesuai selera Anda.
 
Tambahkan sedikit air lagi agar tidak melekat pada periuk. Waktu memasaknya kira-kira 1 jam dengan api kecil sambil di gaul terus kemudian yang terakhir masukan beberapa sudu makan havermout. Setelah matang bubur ditaburi dengan daun saderi dan rumput laut kering coklat atau putih yang sudah dibersihkan.

Inilah bubur sihat vegetarian yang siap untuk di nikmati pada sarapan pagi Anda sebelum memulakan aktiviti atau kerja seharian anda dan di tambahkan dengan segelas jus collagen. Selamat mencuba makanan sihat yang semulajadi, tanpa pengawet, tanpa pewarna dan tanpa rasa tiruan. Semoga kualiti kesihatan semakin meningkat dan tubuh kita semakin sihat.

tekan pada link ini untuk papar minuman kesihatan, Barli Seaweed

KERABU RUMPAI LAUT COKLAT & SEAWEED PURPLE VIOLET




Rumpai laut secukupnya: direndam dengan air+tepung gandum+asam keping semalaman bg hilangkan hanyirnya...

SAMBAL KERABU

1/2 biji kelapa parut - dibuat kerisek
5 ulas bawang merah ] dihiris
3 ulas bawang putih ] dihiris
lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong. dibakar dan diambil isinya
2 batang serai ] dihiris
garam
gula


Caranya:

>>Kelapa parut + bawang merah + bawang putih + serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik.(ditumbuk/diblend)

>> Campurkan dengan garam, gula, isi ikan + lada hitam yang ditumbuk. Siap.

AIR CILI

>>Cili api + Cili merah + bawang putih ditumbuk kasar.

>>Campurkan dengan cuka dan sedikit air + garam.+ gula

KUAH TUMIS

>> Halia + cili kering + bawang putih + bawang merah + serai + santan pekat + serbuk kunyit+ garam + asam keping dimasak sehingga naik minyak dan pekat.

Penyedap rasa:

>>Budu+cili api+air limau nipis..

Campurkan kesemua sekali dan gaul sebati.


This is same species with the brown color but more on the purplish. This was how it looked like after washing away some of the salt (when they dried it they added some salt to it)


After washing, soak it for a couple of hours (at least 2 hours)




My Seeweed Umai

To Prepare :-

1. Cut the soaked Seaweed (Rumpai Laut) into an inch long. Washed clean, let dry in a sieve.

2. Add half of one big onion and several cili padi ( sliced).

3. Squeezed juice of limes (8 - 10 or more to taste).

4. Add salt to taste.

5. If you like, you can also add some slices of mango in it.

6. Serve as a side dish.

Have you tried this Rumpai Laut atau Agar-agar or Seaweed or Algae before? Its actually the same with the brown but purple is the fresh one and then its stored about 4 - 7 month for changing the color to brown due to the aging of this dried seaweed.
I was asking myself at that time, what was so special about these that cost that expensive? Now, I know how it taste :)


SEAWEED WHITE SALAD

Seaweed Pickles

Soak them in water overnight and they turn into swans. 
If you don't like the sea taste to be too overpowering, change the soaking water more often. 
I soaked these for two days.
Rinse with lukewarm drinking water before preparation but do not, repeat, do not blanch with hot water or your seaweed will be reduced to thick liquid. I learned the hard way.
Pickle with shredded carrots, cucumber, onions and chili. 
Jazz it up with some szechuan pepper oil, chili oil or sesame oil. 
Chill and serve.



                                             Sweet & Sour Eucheuma Seaweed Salad 

  
Ingredients:
300g Eucheuma seaweed, 10g ginger(shredded), 5 red chillies(shredded), 2 no carrot(shredded), 20g pineapple(shredded), 1 no cucumber(shredded), 10 g saseme seed(roasted)
 

Seasoning:
2 tsp saseme oil, 3 tbsp sugar, 2 tsp light soy sauce, 5 tbsp chinese plam sauce


Method:
1. Rinse the untreated Eucheuma seaweed and soak into water for 2-3 hour drain well, cut into pieces and ready to mix
2. Marinate soaked Euchema Seaweed with seasoning for 1-2 hours
3. mix with ginger, red chillies, carrot, cucumber, pineapple, mix well, marinate for further 5 minutes , sprinkle with coriander & sesame seed.




Ais Krim Jeli Strawberry


Ais Krim Jeli Strawberry, sudah pernahkah anda mencubanya ?, minuman ini sangat menyegarkan sekali dan bervitamin, berikut akan di jelaskan cara membuatnya: 


Bahan Ais Krim Jeli Strawberry
  • 400 ml air
  • 1 sudu teh (2 gram) serbuk agar-agar (rumpai laut kering putih yang suda dikisar)
  • 1 1/2 sendok teh (6 gram) jeli instant(segera)
  • 50 gram gula pasir
  • 50 gram jem strawberi
  • 3 titis pewarna merah
  • 50 gram strawberi segar, dibelah dua

Bahan pelengkap:

  • 50 gram strawberi segar
  • 4 skop ais krim vanilla
  • 4 skop ais krim strawberi
  • 2 sudu makan sirap strawberi

Cara Membuat

Rebus air dan masukan serbuk agar-agar, jeli instant, dan gula pasir sambil diadun/gaul sampai mendidih. Masukkan jem strawberi dan pewarna merah. Adun hingga rata.
Tuang sebagian di dalam bekas, letak strawberi segar suah dibelah. Biarkan setengah beku. dan tuang lagi di atasnya. kemudian bekukan dalam peti ais.

Sajikan dengan bahan pelengkap ke dalam mangkuk kecil. Demikian minuman resepinya.. selamat mencuba!!!

 

No comments:

Post a Comment