Saturday 26 May 2012

Rumpai Laut Kering / Dried Seaweed Eucheuma cottonii / Tambalang coklat hijau

Rumpai Laut Gred AAA => Ungu / Violet / Coklat

*pengeringan cara angin panas / hotwind
*warna asal / basah segar adalah coklat merah sebelum proses pengeringan
*pertukaran warna adalah berperingkat2 / berfasa

Fasa 1
*warna permulaan kering adalah ungu sedikit violet
*warna atau peringkat ini dikatakan bahawa kadar kandungan antioksidanya adalah pada tahap tinggi
* umur kesegaran dan warna bertahan dari 1 - 30 hari atau lebih


Fasa 2 & 3
*warna permulaan kering adalah ungu sedikit violet akan bertukar sepenuhnya
  kepada violet kemerahan dan coklat muda
* umur kesegaran dan warna bertahan dari 1 - 3 bulan atau lebih


Fasa 4 & 5
*warna daripada violet kemerahan dan coklat muda dari fasa 2 & 3 akan
  bertukar ke coklat dan coklat gelap
*warna atau peringkat akhir ini dikatakan bahawa ia mempunyai kadar serat yang tinggi
* umur kesegaran dan warna bertahan dari 3 - 4 bulan hingga 1 tahun

Kesimpulannya, rumpai laut kering ini adalah dari spesis yang sama iaitu
eucheuma cottonii / Tambalang red brown. Sistem pengeringan rumpai laut kering
yang terbaik dari segi kebersihan dan kualiti kandungan mineral yang hampir
menyamai asal dalam 80 - 90% dari rumpai laut segar.
  Warnanya bertukar dari fasa ke fasa bergantung kepada kering dan lembab cuaca atau suhu persekitaran tempat bilik penyimpanan rumpai laut kering ini.



Rumpai Laut Gred A => Putih / Kuning muda / Coklat muda / Kuning Emas


*pengeringan cara pengewapan / steam
*warna asal / basah segar adalah coklat  hijau sebelum proses pengeringan


Fasa 1
*warna permulaan kering adalah putih sedikit kekuningan
* umur kesegaran dan warna bertahan dari 1 - 7 hari atau lebih


 
Fasa 2
*warna bertukar ke kuning muda
* umur kesegaran dan warna bertahan dari 1 minggu - 1 bulan atau lebih


Fasa 3
*warna bertukar ke coklat  muda
* umur kesegaran dan warna bertahan dari 1 bulan - 5 bulan


Fasa 4
*warna bertukar ke kuning emas
* umur kesegaran dan warna bertahan dari 5 bulan - 1 tahun lebih


 Kesimpulannya, rumpai laut kering ini adalah dari spesis yang sama iaitu
eucheuma cottonii / Tambalang brown green. Sistem pengeringan rumpai laut
yang terbaik dari segi kebersihan dan kualiti kandungan mineral yang kurang dari
rumpai laut kering gred AAA. kemungkinan 60- 70% dari rumpai laut segar
  Warna bertukar berperingkat - peringkat  / fasa ke fasa bergantung kepada kering dan lembab cuaca atau suhu persekitaran tempat bilik penyimpanan rumpai laut kering ini.


Thursday 24 May 2012

Rumpai laut terkenal sebagai salah satu “superfood orang timur” kerana sifat alkalinenya yang kuat, juga mengandungi kandungan protein yang tinggi disamping beberapa mikronutrien penting, ciri-ciri yang mana mirip seperti bayam.

Secara amnya, rumpai laut ada berbagai jenis  dan species (dipecahkan kepada 3  jenis iaitu algae hijau, algae perang, dan algae merah). Ia tumbuh di kawasan air masin (laut) dan tertumpu pada kawasan yang cetek agar dapat menerima cahaya matahari yang cukup untuk menjalani proses fotosintesis. Memandangkan ia kekurangan sifat seperti tumbuhan yang lengkap (bersifat ringkas), ia memerlukan “sokongan” struktur untuk berpaut dan tumbuh. Itulah sebabnya Rumpai Laut seringkali dilihat tumbuh di kawasan laut yang cetek dan berbatu.
Antara khasiat dan fakta menarik berkenaan Rumpai Laut yang perlu anda tahu:
  1. Iodine yang terdapat di dalamnya dikatakan mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah penyakit seperti Goitre (kelenjar thyroid membengkak).
  2. Mampu merendahkan kadar acidic dalam makanan yang diambil, justeru sesuai dimakan bersama nasi dan lauk-pauk berprotein yang mana kedua-duanya bersifat acidic. Contoh makanan yang menggunakan konsep ini adalah Onigiri dan Sushi.
  3. Kenapa sifat alkaline dalam Rumpai Laut itu tinggi? Antaranya adalah disebabkan kehadiran mineral yang tinggi dan pelbagai di dalamnya, mencukupi untuk keperluan manusia. Tambahan, Rumpai Laut adalah antara tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika dibandingkan dengan sayur daratan yang lain. Antaranya ialah kalsium, kalium, zat besi, magnesium, iodine, dan zinc.
  4. Kaya dengan serat, meskipun struktur komposisinya tidak sama dengan tumbuhan/sayur darat. Ini secara langsung mampu mengawal paras gula dalam darah si pemakannya.
  5. Bersifat anti-mutagen dan anti-oksidan, justeru mampu merendahkan kadar kolestrol dan mencegah kedatangan penyakit seperti kanser dan penyakit jantung.
  6. Beberapa jenis Rumpai Laut bertindak sebagai agen detox. Terdapat komponen di dalamnya yang mampu bergabung dengan metal toksik dalam sistem pencernaan kita, lalu dinyahkan secara semulajadi melalui tahi.
  7. Ekstrak Rumpai Laut (Fucoidan) juga digunakan dalam penghasilan pil diet. Pil diet tersebut mampu membuatkan kita rasa cepat kenyang apabila makan dengan sedikit.
  8. Mula diperkatakan dalam dunia kesihatan sejak beberapa puluh tahun yang lalu, sedangkan ia sudah menjadi sebahagian diet orang Timur, terutama yang menetap dipinggir pantai, sejak berzaman lagi.
  9. Meskipun berkhasiat, namun tidak boleh diambil dalam kuantiti yang terlalu banyak dan berterusan kerana dikhuatiri akan mengakibatkan keracunan iodine. Namun kejadian ini amat jarang berlaku tapi sekiranya ada tanda-tanda sakit perut, batuk, cirit - birit dan demam anda diyorkan minum segelas susu supaya dapat melegakan proses penghadaman dalam badan.

Volume 130, Issue 2, 15 January 2012, Pages 376–382

Polyphenol-rich seaweed (Eucheuma cottonii) extract suppresses breast tumour via hormone modulation and apoptosis induction

  • Farideh Namvara, f,
  • Suhaila Mohameda, Corresponding author contact information, E-mail the corresponding author,
  • Samaneh Ghasemi Farda,
  • Javad Behravane,
  • Noordin M. Mustaphab,
  • Noorjahan Banu M. Alitheenc,
  • Fauziah Othmand
  • a Institute of Bioscience (IBS-UPM), Faculty of Food Science and Technology, Universiti Putra Malaysia, 43444 Serdang, Selangor, Malaysia
  • b Faculty of Veterinary Medicine, Universiti Putra Malaysia, 43444 Serdang, Selangor, Malaysia
  • c Faculty of Biotechnology and Biomolecular Sciences, Universiti Putra Malaysia, 43444 Serdang, Selangor, Malaysia
  • d Faculty of Medicine and Health Sciences, Universiti Putra Malaysia, 43444 Serdang, Selangor, Malaysia
  • e Biotechnology Research Centre, School of Pharmacy, Mashhad University of Medical Sciences, Iran
  • f Faculty of Medicine, Islamic Azad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.07.054

► Breast tumour prevention and suppression using sustainable cultivated seaweeds.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611010156